Vrouwenklachten


Vrouwenklachten


De Traditionele Chinese Geneeskunde literatuur beschrijft al voor Christus behandeling van vrouwenklachten zoals:  vruchtbaarheidsproblemen, menstruatie-klachten, vaginale verstoringen en zwangerschapsproblemen. Tegenwoordig is er hier in het westen ook veel informatie in de vakliteratuur over te vinden.


Menstruatie klachten zijn met acupunctuur goed te behandelen doordat de Qi weer beter gaat stromen. Wanneer de Qi weer beter stroomt zal ook de menstruatiecyclus weer beter gereguleerd worden en verlopen. Daardoor zullen de menstruatieklachten en het emotionele evenwicht worden hersteld.


Voor zwangerschapsklachten zijn zelfs speciale acupunctuurpunten die bijvoorbeeld de foetus kunnen draaien, de bevalling in gang kunnen zetten of juist ter voorkoming van verlies van de foetus.


De behandeling

Bij acupunctuur wordt het lichaam in het geheel gevoed en gebalanceerd en niet alleen de (lokale) klacht. Dat wordt gedaan door de meridianen aan te prikken. Bij menstruatieklachten zal gekeken worden naar de bron van de klacht, maar ook naar de levenswijze en voeding van de persoon.


Bij zwangerschapsklachten wordt er voorzichtig te werk gegaan, immers zijn er verschillende acupunctuur punten (zoals o.a. rondom de buik) die niet geprikt mogen worden.  Afhankelijk van de klacht wordt de behandeling aangevuld met  moxa en/of cupping om zo de behandeling te versterken.Aantal behandelingen

Bij acute klachten zijn enkele behandelingen zelfs al voldoende. Bij chronische klachten zijn er meestal meer behandelingen nodig voordat de klachten zijn afgenomen. Vaak kan er na 6 maal een wekelijke behandeling worden afgebouwd. In overleg met de cliënt wordt er dan gekeken wat de juiste vervolg is voor eventueel onderhoud.


Welke vrouwenklachten kunnen o.a. worden behandeld?

  • Menstruatieklachten
  • PMS
  • zwangerschapsklachten
  • bekkeninstabiliteit
  • infertiliteit